- Ne kérdezd, ki vagyok, mert:

"Senki sem különálló sziget...minden halállal én leszek kevesebb, mert egy vagyok az emberiséggel!

- Ezért hát sose kérdezd, kiért szól a harang! Érted szól!"

2010. július 19., hétfő

Emeletes Képtelenség

Tusnádfürdő 2010. Néhány nappal a híres-hírhedt tusványosi (egykoron bálványosi) felhajtás előtt egyáltalán nem látszik, hogy a helyiek a legkisebb mértékben is izgatnák magukat. Gazdasági válság, vagy bármi más lenne az oka, itt a telepen igen nagy a pangás. Néhány vendég lézeng csak, szemmel láthatóan unatkoznak. A gyéren látogatott teraszokon néhányan söröznek, de legtöbben csak vakarózva ülnek egy padon, és "szórakoznak".  A telep felső része fel van túrva, javítják a járdát, az utat, építkeznek. Hogy miért pont most, a szezonban forgatják fel a helyet, azt képtelen vagyok megérteni. A következőt sem!


Ez az épület rendbe van téve, várja a vendégeit. Igaz,  hogy gépkocsival elérhetetlen a korábban emlegetett szétbombázott utak miatt. Csakhogy... ahogyan jobban megbámultam, hát mit mondjak, jót lehet röhögni rajta. Oldalról nézve látszik jól, hogy miért.


Hogy ezt ki tervezte így, vagy miért választotta ezt a megoldást a folyosók lezárására, nem igazán tudom megérteni. Az első emeleten a jobbra-balra nyíló ajtók még elmennek, de hogy a középsőre miért szerelték fel még a kilincset is, az rejtély marad számomra. A fenti, az még érdekesebb. Védőkorlát semmi, de minek is! Aki képes lenne kívülről rajtuk bekopogtatni, holtbiztos, hogy az nem fog sem leesni, és valószínű, hogy nem is szokott szédülni sem. 


Nekem van egy sanda gyanúm. Meglehet, hogy szándékosan van ez így megalkotva, és módfelett ravasz tervszerűség van benne. Nos, ide akit meghívnak konferenciázni, az vagy azt mondja, amit kell, vagy könnyen megbánhatja. A nagy duma végén errefelé kísérik ki, elegánsan ajtót nyitnak neki, és meg is van oldva az ellenzékiség nyomasztó gondja. A földszinten található rozsdás konténer is része lehet a ravasz architekturális megoldásnak, mert átmeneti hullaháznak kitűnő megoldás lehet.
Ha nem is így állnak a dolgok, egy dolog biztos! Itt, ebben a konferencia-komplexumban félrelépni,  új utat keresni, szó szerint, életveszélyes cselekedetnek számít.

18 megjegyzés:

Hupsz írta...

Ide NEM megyek, de Tusnádfürdőt szeretném megnézni. Azonban úgy hallottam, hogy sok a maci, szerinted igaz?

Nyárády Károly írta...

Múlt héten jártam ott, bejártam a környéket, erdőt-sziklát, és medvét, bár nem láttam, nyomai mindenfelé láthatóak. A hotel mögötti málnabokrok közt is láthatóak voltak friss nyomai. Frissen lekarmolt fenyőkéreg, ürülék, és szőrszálak ott, ahol dörgölőzött egy fatuskohóz. Maci bizony van, de lehet, hogy én nem voltam számukra partiképes, és ezért nem jöttek bemutatkozni. :-)

Spartacus írta...

Jót röhögtem ezeken a fotókon,és mindjárt eszembe is jutott egy pár évvel ezelőtti eset,mikor is egy pár barátommal Budapestről,és két barátommal Svédországból elutaztunk Tusnád fürdőre egy kis kiruccanásra. Mondanom sem kell,hogy Én lettem volna az idegen vezető(ismervén az egész helyet,még a nyolcvanas évekből),de a kiszolgálás,az utak,na és nem utolsó sorban az egész település látványa nem túlzottan fogta meg a barátaim tetszését.Amúgy a tájak,és a környezet nagyon tetszett mindenkinek,de bizony egy kissé lebőgtem a Tusnád fürdő településsel kapcsolatban.És ha már itt tartunk megemlíteném azt a tényt,hogy Marosvásárhely és Szováta közt a legrövidebb út Nyárádszeredán keresztül visz,és folytatódna Jobbágyfalva,Csíkfalva felé,de ezt az utat senki ne kísérelje meg megtenni,mert úgy sem fog sikerülni(hacsak nem terepjáróval teszi meg).A kérdésem csak az,hogy kinek az érdeke,hogy egy világhírű üdülő telep,mint Szováta ne legyen megközelíthető könnyen egy jobb minőségű útvonalon?Nevetséges,és egyben felháborító!!!

Lili írta...

hát, mint mondjak... jót kuncogtam ezeken a fotókon, de azért nem kell ám elbízni magad, hogy ez csak helyi sajátosság, itt is építettek már olyan emeletes házat, ahol nem volt lépcsőház és kémény!!))..! és nemrégen láttam olyan - nagy szovjet testvéreinknél épült házat, vagy most már nem is tudom, hogy fejezzem ki magam, féltestvéreinknél?:) - ahol máshol volt a terasz, kb. fél méterrel arrább, mint a teraszra nyíló teraszajtó:)) Mi sem érthetünk azért mindent naaaa! biztos meg van az ésszerű magyarázat.))))

Lili írta...

Hupsz!!! De jó, hogy mondod ezt a maci dolgot, én is sokat szeretnék kirándulni, de valahogy bennem van a zabszem, ha arra gondolok, hogy simán csak úgy nekivágni és felfedezni a környéket, de mi van, ha jön a maci? És egyáltalán, a macik mikor szülnek? Nem szeretnék valami kicsinyét védelmező anyamacival pacsizni, félek nem értékelné a barátságomat:))

szeterka írta...

A maciügy nem tréfa,valóban este nem tanácsos-sőt szigorúan tilos- félreeső utcákban sétálgatni.Több a medve maholnap,mint a turista :)

Hupsz írta...

Lili,
Zeteváralja és környéke amiatt biztonságos medveügyben,- ahogyan nagyon kedves házigazdánk Árpi elmondta - hogy ott ők etetik a medvéket faluszinten, ha lehet ezt így mondani, így azok nem jönnek le a lakott területre élelemszerzés céljából. Számomra ez meggyőző volt, és ott már nem is félek a medvéktől. A többi helyen kicsit mindig parázok, de létezik paprika illetve bors spray,amit a mcik kifejezetten utálnak, no ez nem árt, ha veled van.

Nyárády Károly írta...

Építészeti "csodák"-at mindenfelé lehet látni, és a jobbik eset az, mikor ennyire "látható" is a hiba. Elgondolni is rossz, hogy mi van akkor, ha egy épület statikus részét is hasonló hozzáértéssel tervezték el.
Erre tényleg van magyarázat. A neve: hozzá-nemértés, hanyagság, és a legtöbbször az, hogy "had a fenébe, így is jól van!"

Nyárády Károly írta...

Ja, és a medvés témához tartozik, hogy a medvék általánosan véve, nem keresik a balhét az emberrel. Két esetben szokott kitörni a botrány. A meglepett anyamedve kölykei miatt valóságos fúria, és ilyenkor a paprikás spray sem jelent biztos ellenszert a begurult állat ellen.
Ezért jó hangoskodni a kirándulások során, hogy az anyamedve vonulhasson vissza bocsaival idejében, mert ő sem keresi a balhét.
Másik eset az, amikor a medve éhezik. Ilyenkor bemegy a falvakba, elviszi a háziállatokat az udvarból is.
Nos, az, hogy van olyan bunkó, aki szándékosan eteti a medvét, azzal a maci további sorsát is megpecsételi. Ugyanis a maci óriási területet szokott bejárni, hogy meglegyen a napi betevő. Ha készen kap mindent, elfelejti a dolgát, s előbb utóbb koplalni fog, emiatt télen nem tud szunyókálni sem, és készen is van a kukázó, rabló medve.
Befogás és a máshová való telepítés szokott lenni a humánus megoldás, de a találékony károsultak inkább méreggel oldják meg radikálisan a gondokat. Még ritkábban egyszerűen kilövik, de ez sok hivatalos hercehurcát jelent, tehát marad a "népgyógyászat"!

Lili írta...

OK, akkor paprikaspray nem kerül a csomagba, marad a dalolás és a macik fejvesztve menekülnek:))

Nyárády Károly írta...

Most röhögnöm kell, mert elragadott a fantáziám.
Daloló csapat kifog egy táncoló, zenekedvelő macit, aki mint jó házigazda, veszi a lapot, és felkér valakit a társaságból egy körre. :-D
Egy elegáns piruett, meghajlás, majd illedelmesen mancsot nyújt
- Méltóztatik hölgyem Balu macival egy foxit járni? Talán egy csűrdöngölőt?
Istenem, de hülye vagyok!

Hupsz írta...

:)))))szerintem ez jó!

gabyshiffer írta...

Vim lhe desejar uma linda tarde!
E como hoje é dia do amigo...
Deixo uma mensagem especial pra você!

Amigo é um Anjo que está sempre ao nosso lado mesmo que na distância.
É aquele que compartilha nossasalegrias e minimiza nossas tristezas.
É aquele que se cala nas horas certas e dentro desse silêncio nos diz tudo...
É aquele que nos aceita, não pelo que temos mas pelo que somos!
Amigo verdadeiro é Anjo, é Paz, é Tudo.

Obrigada pelo seu carinho
Obrigada pela sua amizade...

Feliz dia do Amigo!
Beijos na alma!

Nyárády Károly írta...

Dear Gaby!
Um puoco dificil mas ele toi capaz de entender. Muito obrigato! :-)

ValériaC írta...

Lindo aqui...obrigada por seguir meu Blog... estou seguindo seu Blog também.
Tenha um lindo dia!
Beijos...
Valéria

xxxxx írta...

Lindo! Divino teu blog. Ainda não identifiquei seu idioma. Podemos conversar em qual idioma?


Beautiful! Divine your blog. Still have not found your language. We can talk in what language?

:-)

baby írta...

egesz erdekesen kezd alakulni a blogkovetoid listaja,na meg a hozzaszolasok is (amigo)

Nyárády Károly írta...

ValeriaC. Honra para mim, estar aqu.
Michele. Minha língua materna é o húngaro. (hungarian)
We can talk in many languages: english, german, etc. Now I`m trying the "Os Lusíadas" dolce língua. Not so good, but... :-)
Babyka, örvendek, hogy örvendezel! :-D
Beijos, kiss, csók, etc.