- Ne kérdezd, ki vagyok, mert:

"Senki sem különálló sziget...minden halállal én leszek kevesebb, mert egy vagyok az emberiséggel!

- Ezért hát sose kérdezd, kiért szól a harang! Érted szól!"

2010. július 23., péntek

Orchideák

Ez alkalommal egy másik hobbimról, a virágnevelésről, illetve annak eredményeiről mutatok néhány fotót.






















30 megjegyzés:

Hupsz írta...

Ez komoly? Te ilyen gyönyörű orchideákat nevelgetsz? Ámulok és bámulok, én már többször megpróbáltam, de nem megy. Gratulálok, ehhez - azt hiszem - lélek kell..

Nyárády Károly írta...

Az orchideáknak van egy bolondériájuk. Betartasz minden előírást, kényezteted őket, és vagy tetszik nekik, vagy nem! Nálam az ablak közelében -délnyugati fekvésű- úgy látszik, nagyon szeretik. Persze, nem csak ennyi, mert az állandó hőmérséklet és a nedvességtartalom fontos tényező, és a pormentes levegő is. Óvni kell a tűző naptól, mert másnapra sárgulni kezdenek, és soha nem fognak újra kivirágozni.
Van egy másik nagyon fontos dolog, hogy az elvirágzott virágszárakat soha nem szabad levagdosni, amíg azok maguktól nem száradnak el. Ha levagdosod, megmakacsolja magát, és évekig nem hajt ki.
Lélek van bennük, a csonkítást bántalmazásnak értelmezik, és határozottan tudják, hogy ha szeretettel, óvatosan bánsz velük.
Szerintem pontosan olyanok, mint a nők! Szeretik, ha nőt megillető módon szereted őket.

márta írta...

Nagyon szépek. De szép lelked van neked, Karesz...Nekem egy olyan van, mint az utolsó előtti képen levő, de ahogy olvasom a kommentedet, épp most tettem tönkre szegényt. Konkrétan minden egyet hibát elkövettem rajta, kezdve a tűző naptól a levagdosásig bezárólag. Ójaj.

Nyárády Károly írta...

Mártika, ne aggódj, mert ha megsimogatod és a naptól citromsárgára vált oldalsó leveleit is a helyén hagyod, még meggondolhatja magát. Addig is árnyékos helyre kell rakni azonnal, mert a saját habitusában, az esőerdőkben is legfeljebb félárnyékos helyen tanyáznak és ott is érzik jól magukat. Szélmentes sarokban, más virágok árnyékában már jól is lennének.
Ja és fontos még, hogy a talaj nagyon fontos. Spéci fakéreg zúzalék, kókusz-szösz és tőzeg keveréke a jó. Virágüzletekben lehet kapni, mert közönséges virágföldben elrohadnak a gyökerei. Öntözni sem kell túlságosan, de határozottan szeretik, ha hetente egyszer megfürdetem őket a tusolóval.

mobi írta...

Gratulálok :) Egyszer nekem is volt, de a telet nem vészelte át a szobában. Amíg kint lehetett, nagyon élt :) Afrikában láttam, ahogy egy fa törzséből nőttek ki, a nagy lomb árnyékában :) Csodásak voltak.

Nyárády Károly írta...

A növénytani besorolásuk az epifiták, (fán tenyészők) közé helyezi, de laza, elhalt növényi törmelékkel fedett talajon is jól megvannak.
Apropo epifiták. Van nekem egy csodás növényem, a lándzsarózsa. Elvileg ez is fák repedéseiben, odúkban tanyázik, és a vizet tölcsér alakú leveleiben tárolja. A szobanövényként tartott példányokat is csak így szabad öntözni, lehetőleg esővízzel. Nyáron a légkondicionáló kondenzvízét gyűjtöm össze, télen a hólé is megteszi.
Nos, ezt a növényt is be kell mutatnom Nektek, mert gondolom láttatok már ilyet, mikor egyetlen virágját meghozza, az ámulattól leesik az állam. Készítettem róla néhány jó felvételt, különböző növekedési fázisban, és persze akkor, mikor kivirágzik. Nincs mese, mert ezt látni kell! Egyszer virágzik csak, aztán hajt néhány oldalhajtást, néha hetet is, és miközben az anyanövény elpusztul, az oldalsó hajtások már önálló, új növényként leválaszthatóak.

Hupsz írta...

Amint megérkezem Székelyudvarhelyre, veszek egy orchideát és kipróbálom, amiket írtál.Ha elekadok, Hozzád fordulok segítségért.Ki kell próbálnom újra.

Nyárády Károly írta...

Szívesen segítek, de jegyezd azért meg, hogy a hurcolkodást nem igazán szeretik, és könnyen megsínylik a szállítást is. Ha vásárolsz, olyat vegyél, amelyik magas celofántölcsérbe van csomagolva, így megóvhatod a sérüléstől, ha szállítani akarod, még később is. Napra semmiképpen ne tedd, ha a celofán rajta van.
Sok sikert!

Hupsz írta...

Igen, éppen ezen gondolkodtam, hogy mivel most egy egész hónapot kinn leszek Udvarhelyen, majd később havonta egy hetet, hogyan fogom ezt megoldani. Lehetséges, hogy itthon kell kezdenem újra szeptemberben, mert a havi egy hetet jobban kibírják "nélkülem" mint az ellenkezőjét.
Vagy maradok Udvarhelyen és nem jövök többá haza.:)

Nyárády Károly írta...

Nos, mit mondjak? Udvarhely nem rossz hely, és a jövő titkokat rejteget számodra is!

Edó írta...

Udvarhely bizony nem rossz hely:)Egyenesen a szivem varosa!De szeretnek most is ott lenni..
A viragaid gyonyoruek,latszik hogy gondosan vannak nevelve.Gratulalok!Meg az irasaidhoz is.

Nyárády Károly írta...

Edó, Isten hozott vágyaid vidékére. :-)
Igaz, hogy Marosvásárhely kissé arréb van, székelyesen "ahajt". Itt, a neten mindnyájan "ehelyt" vagyunk, és ennek igazán örvendek.
Köszönöm dicsérő szavaidat, és tudd meg, most elpirultam. :-)

Bezga írta...

Hello Karesz,

Kedvenc virágom nekem és van egy nekem is már sok éve van, hogy 2x is virágzott. Tavaly november óta jelenleg is virágzik az enyém még van rajta 5 szép virág. Azt hiszem ez az utolsó virágzása a leghosszabb, de gondolom örül és hálás, mert ásványvízzel öntözöm:)

Bezga:)

itt van fotó róla:

http://www.flickr.com/photos/bezga/4653504523/

http://www.flickr.com/photos/bezga/4634537405/

ValériaC írta...

Amigo...
Maravilhosas estas flores...adorei!
Bom final de semana!
Beijo
Valéria

EdesMindegy írta...

Gyönyörűek!
Sosem mertem még cserepes orchideát vásárolni és orchidea nevelésre adni a fejem. Panel házban lakunk, úgy érzem itt csak kínoznám őket.
Érdekes, én is úgy érzem, hogy az orchideának különösen érzékeny és sértődékeny lelke van... talán ezért sem próbálkozom vele. :)

Nyárády Károly írta...

Az ásványvizes trükköt nem tudtam, de szerintem az sem mindegy, hogy miféle ásványvízről lenne szó. Elvileg a gyengén savanyú víz hasonló a tőzeges talaj kémhatásához. Én azért nem merem megpróbálni az itteni ásványvizek egyikével sem, mert a Kárpátokban feltörő ásványvizek nagy hányada ként, ásványi sókat, fémeket tartalmaznak. Néhányuk kénhidrogént és kénsavat is.

Nyárády Károly írta...

ValeriaC.
Obrigado por avaliar as suas palavras. Desejo-lhe um fim de semana agradável.
Obrigado, ter sido aqui

Nyárády Károly írta...

Édesmindegy.
Örvendek, hogy itt vagy! Panelben tanyázok én is, és a virágaim itt is jól elvannak. Szerintem megpróbálhatod.
Ja, és lenne egy kérdésem. Hogyan lehet a blogodba bejegyzést küldeni, mert nekem sehogyan sem sikerül! Valami gubanc lehet, mert bár megnyílik a menü, de nincs hová pötyögtetni.

Lili írta...

Gyönyörűek az orchideák, nekem főleg a teljesen fehér a kedvencem, sok-sok virággal. Nekem is van 3 és tavaly az egyik 6 hónapig virágzott. Most mintha kicsit gyorsabban befejezték volna a pompázást, lehet, hogy túl meleg van már nekik is

Elolvastam a könyvrészletet és mivel ott nem láttam lehetőséget, itt szeretnék gratulálni hozzá. Tetszett, izgalmasnak ígérkező történet. Mikor jelenik meg?

Virag írta...

Gyönyörűek a virágaid.
Érdekes a magyar nevük:kisborfélék.
Több mint 20000 faj ismert,s a világ minden részén található,hogy mindenki lelkét üdítsék, mint a te képeid a mienket.

Nyárády Károly írta...

Kedves Lili, a bemutatott regényem viszonylag hosszú műszaki vajúdás után, végre a nyomdába került, és most én is rájuk várok. Állítólag kedden kerül le az első példány a futószalagról. Azután jön a terjesztés, bemutatók stb. Egyelőre ennyit tudok mondani róla.
Az Alter Ego-n lehet bejegyzéseket írni, a moderálás be van kapcsolva, mert néhány "rajongóm" rosszul áll a humorérzékkel. Másfajta "érzékekről" ne is beszéljünk! :-)))
Virágocska, a virágok gyönyörűek! Igazán örvendek, hogy örömöt sikerült szereznem Nektek. Ettől most nekem ment fel egy kicsit a(z) (im)pulzusom.
:-)))))))

Sandra Gonçalves írta...

Lindas flores...
As orquideas são maravilhosas .
Bjos achocolatados

Nyárády Károly írta...

Hi Sandra.
"Bjos achocolatados" ?
Gostei muito. Eu realmente gostei. :-))))

Bogriella írta...

Karesz Kedves, fogalmam nincsen hogy tudnál a blogomba megjegyzést írni. Utána fogok nézni a dolognak, remélem találok rá megoldást. Mailt tudnál küldeni nekem, ezt a lehetőséget éppen az előbb fedeztem fel.

Nyárády Károly írta...

Kedves ÉdesMindegy.
Elnézésedet kell kérnem, elírtam korábban, mert nem bejegyzést szándékoztam írni, hanem megjegyzést.
Nyilvános mail címem nyaradikaroly@gmail.com, a Tiedet nem találom az oldaladon.

maria claudete írta...

Pessoas sensíveis cultuam as flores...como não admirar seu Blog? Parabéns pelas belas fotos e obrigada por estar me seguindo. Abraços.

mézédes írta...

Fantasztikusak az orchideaid...igy rosz ember nem lehetsz :)))

Solange Belém írta...

Belas orquídeas!
Abraços

Sol

Lora írta...

nem elég, hogy ilyen szép orchideái vannak, még fényképezni is tud.. meg kell bolondulni ;)

Nyárády Károly írta...

Kedves Lora, nem igazán értem, hogy miért zárhatni ki egyik a másikat?
Ez úgy van, hogy annyira szépek lettek az orchideáim, hogy egyszerűen meg kellett tanulnom fényképezni is őket!:-)))