- Ne kérdezd, ki vagyok, mert:

"Senki sem különálló sziget...minden halállal én leszek kevesebb, mert egy vagyok az emberiséggel!

- Ezért hát sose kérdezd, kiért szól a harang! Érted szól!"

2010. augusztus 6., péntek

Gyergyóditró, Székelyföld Büszkesége!

Most, amikor az erkölcsi dekadencia bűzös iszapjában merült el a világ, most amikor a világmegváltót eljátszó politikusok hazugságairól lehull a lepel, most amikor államok és a társadalmi rendszerek totális csődjének küszöbén állunk, ilyenkor látszik meg az, hogy ki építette várát a futóhomokra, és ki az, aki a kősziklára! Most, amikor mindenfelé szemetet, mocskot, az igénytelenséget találhatjuk, megkapjuk rá a visszakézből jövő azonnali magyarázatot is, hogy hát nincs pénz! Nincs támogatás, nincs összefogás, nincs aki vezessen! Gyenge kifogások, gyenge emberek önigazolása.
 "És mégis mozog a föld!" Ott, ahol olyan emberek élnek, akik olyan közösséggé fonódtak össze, hogy erejükkel képesek megmozgatni a hegyeket is, ott ez azonnal meg is látszik. Ilyen közösség a Gyergyóditró-i is, ahová ha megérkezel, azonnal láthatod, hogy ennek a közösségnek van rendes gazdája is. Nincs szemfényvesztés, nincs cifra nyomorúságot jelentő hivalkodás, nincs nagyképűsködés, és a képek önmaguktól beszélnek! Tisztaság, rendezettség, törődés. Ez mindent elmond a közösségről és az ott élő emberek igényeiről is. Nem kell idejönnie az uniónak, hogy megmondja, mit és hogyan kellene tenni! Nem kell az IMF agyalágyult, degenerált arcú főbiztosa sem leckéket adjon az elárvultaknak. Ide, ha valaki beteszi a lábát, az egyszer fogja be, és csak tanuljon.
Az út mentén ízléses faládákban virágok virítanak, a hősi halált halt elődök emlékműve méltó gondozás nyomait mutatja. 


Vele szemben Erdély talán legszebb, legimpozánsabb, de mindenféleképpen a legápoltabb, legfogadóbb gótikus katedrálisa. Hétköznap van, de kapuszárnyai tárva-nyitva állnak mindenki számára. Mindenhol ragyogó tisztaság, és friss virágok százai a vázákban. 












Bejártam Erdélyt, de hasonlót sehol sem tapasztalhattam. Például Kolozsváron a Szentmihály templomban olyan porosak a szobrok, az ablakpárkányok, hogy az már szégyen. Gyulafehérváron, Marosvásárhelyen napközben zárt kapuk fogadnak, vagy csak a belépőbe lehet belépni, ahol barátságtalan vasrácsokkal tartják távol a vendégeket. Itt, Ditróban a templom valósággal hívogat, hogy lépj beljebb. Az Úr háza itt befogad, magához ölel. Ezt azonnal érzed, ahogyan belépsz a monumentális építmény belsejébe. Itt, Ditróban az Úr Házában  biztos menedéket találsz. Itt itthon vagy! 
Gyergyóditró népének csak gratulálni tudok!

7 megjegyzés:

Agnes. írta...

Amikor valamit meg kell magyarazni, reg rossz, szoktam mondani.Dolgozni kell es az latszik majd.Ez tunik ki elbeszelesedbol, Ok igy jarnak el, nagyon szimpatikus.A kepek nagyon szepek, koszonom:)

Ildy írta...

Nagyon szép helyen élsz. Klassz a blogod, színes és kreatív, nagyon tetszik.

Nyárády Károly írta...

Ágnes, ahogy mondod! Szerény erőforrásokkal is lehet nagy és szép dolgokat véghezvinni! Sőt, ebben van az igazi nagyság! Hegynyi pénzzel könnyű "nagyot" alkotni bárkinek!
Ildy, Isten hozott "szépségeim" világába. :-)
Köszönöm értékelő szavaitokat!

Juliana Carla írta...

Bom dia!

O seu blog tem belas fotografias. Eu gostei muito das orquídeas. Parabéns!

Obrigada por estar no BRAILLE DA ALMA.
Sigo-te!

Saudações do Brasil

Hupsz írta...

Látszik, mennyire megfogott a dolog, mert nagyon jót írtál! És igazat!

J.Eugenia Mares írta...

Hermosas fotos comparte, veo que la visita que hizo fue de su total agrado.
un gusto visitar su espacio, saludos.

Nyárády Károly írta...

Caro Carla , sinto-me honrado e lisonjeado. Obrigado por suas palavras de agradecimento.Vou esperar com novas surpresas. :-)
Um abraço caloroso da Transylvania!
Estimado Atlantida, bienvenida a mi "tierra" mágica. Creo que, es tan hermoso como el país azteca. :-)
Saludos desde México, mi tierra natal, Transylvania!
Szia Hupszi!
Lerendeztem egyszer a külföldi vendégeimet, Isten hozott!
Igen, tudd meg, tényleg elragadott kissé a dolog. Nem kissé, nagyon megragadott a látvány. És még csak nem is írtam le mindent, mert így is túlzásnak számíthat egyesek szemében.
Üdv Neked!