- Ne kérdezd, ki vagyok, mert:

"Senki sem különálló sziget...minden halállal én leszek kevesebb, mert egy vagyok az emberiséggel!

- Ezért hát sose kérdezd, kiért szól a harang! Érted szól!"

2008. július 15., kedd

RMDSZ-es Kakas és Tyúkeszű Serege!

A következő beszélgetést egy környékbeli falu polgármesteri hivatalának folyosóján hallottam. Adóhivatali ügyben voltam arrafelé, és mint az felénk rendszeresen bevetett szokás, hogy az adófizető órákig ácsorog, míg az arra hivatottak méltóztatnak bevasalni az adót. Kegyeket gyakorolnak ugyebár, és ha rossz kedvükben vannak, akkor kérnek még ilyen, vagy olyan iratot, amivel igazolhatom, hogy ténylegesen fizetni akarok. De nem erről szól az eset, hanem arról, hogy milyen is nálunk az a helyzet, mikor az ember kijön a barlangból, és észreveszi, hogy ő emberformájú valami. Ezt onnan veszi észre legelőbb, hogy beszélhetnékje támad, s mindenfélét mond, ami éppen a szájára kerül. Nem mondom, hogy az eszébe jut, mert addig még hosszú út vezet, s még csak az emberré válás hajnalán állnak, egyesek! Két, sorban álldogáló, illetve üldögélő egyén közt folyik a nagyzolás, hogy ki milyen talpraesett, s hogy nehogy valaki ne vegye ezt észre, jó hangosan mondják, hogy mindenki tudjon a dologról. Időnként szétnéznek, hogy lemérjék szavaiknak hatását, hadd lássuk ki itt a férfi! Jöjjön a szöveg!
"-Te Jánas, alyan házam lett, hogy nyugudjék apám szép csendesen, de ha az öreg a födbő kijünne, a nem ismerné meg, hagy merre jár, az biza!
-Na sze mit raktá rá? Tá nem építetté haranglábat neki?
-Há persze, me bolond lennék, mi? Há úgy üsmersz engemet, mi? Tettem rá körbe olyan csitargót, hogy ne gyüjjen bé a hideg.
-Milyen csitargót te, há az mi?
-Há olyan fehéret, hogy mikó suralod vele az ablakot, akkó úgy csitarag.
-Há má ne mongyad embe! Há azt hogy rakad fe, me az alyan puha, mind a gyapjú!
-Náná, ke azt tudni hé, nem mejen az úgy akáhagy! Ke érteni is hazzá, s akkó télen úgy üsz benne, mint a melegházba! Mondtam is az asszannak, hogy né, én most mejek és megveszem az anyagat, oszt béhúzom az egész házunkat koleszterinnel, s a gázasak basszák meg, me én többöt nem etetem őket!"
Itt tartott a duma, mikor kifordultam a folyosóra, mert már nem bírtam tartani a röhögést. Miután jót röhögtem kint, egyedül, visszasomfordáltam fapofával. Ott még mindig ment az előadás! Most a másik tromfolt, hogy legyen megadva az adóság!
"-Mondam a fiamnak a mulkó, hogy te, kéne nekem is egy olyan terebola, me ezek a kábelesek ezek mucsak rablók, csak a pénz ke nekiek! Tudad, a fiamnak van, és ott minden az égvilágon melyen! Minden te, csak úgy kapcsolod, mind a tévét, s há csak úgy gyünnek a jobbnál jobb filmek, meg minden. A kábelesen csak mind a ramányak beszélnek, s csak mind reklámot mutatnak. Most má bészereli a fiam hozzám is, és kidobam a kábelt, fújják fel! A telefont is kivágam, me csak fizetsz, fizetsz, aztán nézem, s há nem is beszéltem semmit, mégis annyit ke fizessek hogy má unam! Ketté vágam én, ketté mind a murkat! Az asszan ha akar beszélni, vegyen magának mobilt, aztán fizesse is, ha sokat jár a szája!"
Mikor sorra kerültem a gondommal, akkor közben a polgármester elvtárshoz is be kellett lépjek, mert ugyebár tudni kell azt, hogy ki itt a kakas a szemétdombon! Minden lében kanál ez a mostani megint új, de már nagyon régi polgármester. Az egyik hivatalnokkal együtt rontottunk rá, s mint mikor valakit valami ocsmányságon kapsz, hirtelen felugrott a székéből! Hiába, mert elkaptam hogy két kézzel tologatta a számítógép egerét az asztalán. Ha most gyakorolja a használatát, gondolom, akkor tudja azt is, hogy mit kell vele csinálni! Nagyon nyájas ember ez a polgármester, alá is írta a papírokat, s mehettem fizetni! Egyébként egységes többséggel nyerte meg a mostani választást, mondanom sem kell, hogy az RMDSZ-t képviseli! Talán ő az egyetlen ötvenéves fiatal a környéken, aki írni,olvasni tud, de a számítógépen két kézzel tologatja az egeret? Valószínű, hogy az uniós pénzeket pályázza, s mivel a pártja a nagy nyertesek közt van, két kézzel kell csinálja, mert annyi pénz dől a falú felvirágoztatására, hogy azt egy kézzel már nem lehet győzni!
Úgy mondja a közmondás, hogy amilyen a gazda, olyan a háza tája is! És valóban olyan, mert mikor kijöttem, akkor vettem jobban szemügyre, hogy a hivatalt körberakták csikorgó koleszterinnel, de az helyenként megindult már a saját útján, lefelé! Szóval, innen jönne az ötlete a szavazópolgárnak is, mert terebola is van a hivatal tetején, s gondolom, a nagy munka közben van idejük is, hogy nézzék, miközben az adófizetők a folyosón megvárják a sorozat végét, mikor Izaurát felszabadítják a rabszolgaságból! Úgy kell nekik, várjanak sorukra, mert egyhamar nem fognak ők maguk sem felszabadulni, most legalább négy évig még biztos, hogy nem! Addig is kidobják otthonukból a kábeltévét, a telefont, igyekeznek kizárni a hideget is, mert a földgázt, azt már kizárták a hétköznapi ember számadásaiból! Kizárnak mindent szép lassan az életükből, még azt is, ami sohasem volt része annak! Nézik inkább a terebolát, ahol tényleg mindent lehet fogni, csak éppen látni nem nagyon, mert minden valamirevaló adást kódolnak és fizetni kell érte. Kapitalistáéknál így hasznos, de ugyanakkor ezernél is több adás fogható Európában ingyen, ahol az iszlám szórja világgá az üzenetét! Ez nem számít most, mert itt új Európa épül! Új lesz az nagyon, de abban kevesen fogunk elférni úgy, hogy jól is érezzük magunkat benne!
Addig is, minden éhenkórász analfabéta szavazni fog, akit egyetlen sörrel és egyetlen szendviccsel meg lehet vásárolni, mert a mostani demokráciában ez így szokás! Szavazni fognak arról, hogy még meddig vonszolják(vonszoljuk) rabláncaikat, és még meddig maradnak meg a szubkultúra szintjén, még nagyobb analfabéták uralma alatt! Minden nép megérdemli a saját vezetőit! Tudjuk, így van, de a kérdés az, hogy mitől jó a demokratikusnak gúnyolt választási rendszer, ha attól éppen azok nem érzik jól magukat, akik nem tartoznak a nagy többséghez, és többek közt, ők találták ki és védelmezik az emberarcú demokráciát is?

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Kurva egy világ ez, hallod-é?
A kérődésed is jó, és az a véleményem, hogy még kurvábban nehéz a válasz rá! Te talán tudod rá a választ?

Karesz írta...

Elnézést a megkésett válaszért! Gondolom "kérdést" akartál írni. ha igen, akkor van rá válaszom is! Nem tudom rá a választ, de mint mindig, vannak elképzeléseim!
Na végre megint itthon vagyok!