- Ne kérdezd, ki vagyok, mert:

"Senki sem különálló sziget...minden halállal én leszek kevesebb, mert egy vagyok az emberiséggel!

- Ezért hát sose kérdezd, kiért szól a harang! Érted szól!"

2008. szeptember 6., szombat

UFO, vagy nem UFO

Ha éjszaka kint vagyok a természetben, akkor mindig magammal hurcolom az összes videó és fotó cuccomat. Ha a kocsi is a közelben van, akkor a hordozható csillagvizsgáló teleszkópot is magammal szoktam vinni állvánnyal együtt. Ugyanis többször megtörtént már, hogy az égboltot fürkészve megmagyarázhatatlan fénypontokat, kóválygó fényes tüneményeket láttam. Csillagászati megfigyeléseket is szoktam végezni, minden rendszeresség nélkül, hiszen időtöltésnek nagyszerű program lehet. Ilyenkor egy hordozható laptopon egy égbolt térképet szoktam használni, aminek a segítségével könnyen lehet tájékozódni és egyben a jelenségeket is naplózza. Nem mondhatnám, hogy profi vagyok a szakmában, nem is leszek egyhamar, de az alapvető dolgokkal tisztában vagyok és az égi jelenségeket alaposan tanulmányoztam. Így elmondhatom, hogy nem hiszek a dajkamesékben és még véletlenül sem tévesztem össze a Jupitert egy meteorral, vagy a Vénusszal.
Megfigyeléseim során sokszor láttam érthetetlen jelenségeket, mert azokat semmiféle szokásos magyarázattal nem lehetett azonosítani. Itt utalok a meteorológiai léggömbökre, vagy közönséges repülőre, de még a ritka világító felhőkre is, és a magas rétegekben néha jól látható műholdakra is. Ugyanis ezekkel a jelenségekkel szokták megmagyarázni az esetek többségét, és persze, az örökös optikai csalódással.
Nem szándékom a régebbi eseteket felsorolni, mert azok tárgyi bizonyítékok nélkül csak elbeszélések maradnak. Néhány nappal ezelőtt sikerült végre, néhány felvételt készítenem valamiről, amit szintén nem tudok azonosítani, mert semmiféle általam ismert jelenséggel nem magyarázható.
Időpont 2008. szept. 4. - 0.45 UTC. Helyszín: Nyárádtő.
Arra lettem figyelmes, hogy az égbolton egy fényes pont halad kóvályogva, néha megáll és oldalra imbolyogva egy helyben remeg, majd megint elmozdul ugyanabba az irányba. Ezt többször is ismételte, és percekig mozdulatlanul állt egy helyben. Közben rohantam a fényképezőgépért és a sötétben vaksin szereltem az állványra, miközben a tünemény lassan haladt előre a már megszokott szünetekkel és a jobbra- balra piruettjeivel. Nem tudom, hogy mikor tűnhetett fel, de nem lehetett sokkal azelőtt, hogy viszonylag magasan az égen megpillantottam. már ez is furcsa volt, mert azelőtt is folyamatosan bámultam abba az irányba. Csendes volt a légkör és a többi égitest is nyugodtan viselkedett, nem volt tapasztalható a néha erős szcintilláció, ami a nyugtalan légkör esetében néha okozhat kóválygásszerű jelenséget. Itt most csak a tünemény imbolygott, és tartott kisebb szüneteket. A Herkules csillagkép irányából a Líra felé tartott, amikor sikerült először felvételeket készíteni róla. Erősen zummolva sem látszódott semmi kivehetően, csak egy elmosódott folt, de ez a fókusz miatt lett ilyen, mert nem igazán sikerült pontosan ráállnom.Mikor végtelenre állítottam az objektívet, akkor sem lett más egyéb, mint egy ellipszoid.


A háttérben megjelent két halvány csillag is, és azok képe tisztán, pontszerűen láthatóak a fényképen. Tehát az imbolygás nem az állvány remegéséből ered, mert akkor a csillagok képe is elmosódott lenne.


Egy másodperces nyitással készítettem a többi fotót, kb. 30 másodperces időközökben. A  jelenség a Vega felé tartott, és reméltem, hogy ha a közelébe kerül, akkor annak fényereje jó összehasonlítási alap lesz majd, ha mindkettő a képre kerül. Ekkor azonban minden előzetes jelenség nélkül hirtelen kialudt, és többé már nem volt észlelhető.
Repülő nem, meteorológiai léggömb nem, mert az nem világít és késő éjjel már a nap fényét sem verheti vissza, mint ahogyan a legtöbb mesterséges égitest sem teszi már ebben a kései órában. A mozgása sem volt folytonos, és a képen jól látszik, hogy az egy másodperces idő alatt, többször is kilendült jobbra-balra. A fénye szokatlanul erős volt, és semmiféle hangjelenség sem kísérte.


Láttam már hordozórakéták elégését a légkör felső rétegeiben, de az hamar lezajlott, és fénycsóvát hagy maga után, míg az általam leírt jelenség kb. 5 percig volt látható, miközben az égbolton egy viszonylag kis ívet tett meg. Többet állt és forgolódott, mint amennyit haladt előre. Legalábbis addig, míg én megfigyeltem. Az órámat is figyeltem, nincs abban semmi kétség, hogy néhány másodperc híján, kereken öt percig láthattam.
Mi lehetett? Fogalmam sincs, és az ilyenkor szokásos zöld embereket sem láttam, mert akkor az ilyenkor szokásos mesét mondanám: A világűr vendégeit figyelhettem meg.
Ha valakinek van élképzelése, megkérem, ossza meg velem, de optikai csalódásokat és szokásos lekicsinylő véleményektől kérem kíméljenek meg! Kell létezzen racionális magyarázat a jelenségre, és azt szeretném megtudni! Ha nem, akkor marad az azonosítatlan objektum, vagy az agyrém, tárgyi bizonyítékokkal!

6 megjegyzés:

albin írta...

zöld emberkékről nem lehet szó... szerintem. amely zöldikékről fény, derült azok jók lettek a képregény írók, filmgyártók és a nemsorolom emberkéknek, hogy.... ami ugyan köztudott, hogy a légi izé hadi titkosszolgálat vagy miafene használ unidentified flying object-eket kisérleti jelleggel, azok pedig elemeiktől halmazukig amolyan mesterséges intelligenciák, értsd robotok... nem kétséges hogy azok egyikét sasoltad le az égről.

Névtelen írta...

szatelit?

Karesz írta...

Szatellit nem lehetett, mert az egyrészt folyamatosan halad a pályáján, és a fénye sem lehet ennyire erős. Saját fénnyel egyik műhold sem rendelkezik, a nap fényét szokták visszatükrözni. Az éjszaka korai óráiban még látszanak, mikor a nap a fénye még megvilágítja őket, de később már nem látszanak, mert a föld árnyékkúpjába kerülnek. Az új nemzetközi Space Lab sokszor látszik, és a pályája adatait is közlik a táblázatok. Láttam már néhányszor, de a fénye közelről sem ilyen intenzív.
A légkörbe visszatérő műhold világíthat, ha éppen lángra lobban a súrlódástól, de fénycsóvát hagy maga után, és gyorsan lezajlik a jelenség.
Ez valami más lehetett.

Névtelen írta...

http://www.assap.org/newsite/articles/Balloon%20UFOs.html

Névtelen írta...

apprentices less andc predicts nursestower strived flcuallaol intuition vihar macro cave
lolikneri havaqatsu

Hüpnosz írta...

Szerintem is! :-P