- Ne kérdezd, ki vagyok, mert:

"Senki sem különálló sziget...minden halállal én leszek kevesebb, mert egy vagyok az emberiséggel!

- Ezért hát sose kérdezd, kiért szól a harang! Érted szól!"

2010. január 16., szombat

Avatar, Érdemes Megnézni!

Láttam, tetszett, meggyőzött! Ez van! Ritkán szoktam dicsérgetni filmeket, és főleg olyanokat, amelyeket már bemutatásuk előtt semmitmondó Oscar díjakkal szoktak feldobni egy kicsit!  Ide nem kell reklám! Ezt látni kell! Lehetőleg 3 D-ben!



Évente sok száz új filmet igyekszek végignézni, de kevés tud lekötni annyira, hogy egyhuzamban kivárjam a végét is. A legtöbbször már egy régi klisé is elveszi a kedvemet és már nem is érdekel, hogy mi lesz a továbbiakban. Például, ha valamelyik főhős nőjét vagy leányát elrabolja valaki, és zsarolják a végén mégis diadalmaskodó szuper zsarut, harcost, lovagot, karatést, stb. akkor én ezt már láttam! Ha a legnagyobb bajban nem indul az autó, azt se bírom már! Egyébként az amerikai gépkocsiipar is talán ezért bukik meg, mert a hadihajó nagyságú benzintemetők a kritikus pillanatban mindig lerobbannak!  Azt végképp unom már, mikor a fő-szarházi pisztolyt tart a túsz fejének, és erre mindenki le kell tegye a fegyvert! Mindenki leteszi, a végén mégis megverik a fegyvert tartó fő-szarházit! A rendőrök mindig az akció végére érkeznek, és startból tudják, ki lenne a főszereplő, akinek igaza van! Ezért csak a hullákat szedegetik össze, más dolguk már nem igen maradt. Végtelen sok ilyen ócska trükk van és ezért kevés az olyan film is, amelyikben nem fordulnak elő!
 Nos, az Avatart végignéztem, noha ilyen klisé azért akad benne, de csak elvétve! Ilyen lenne az elején nagyképűsködő tudósnő, és annak hisztizése is, akit ha nem ismernék az Alien sorozatokból, akkor azonnal idegesítene. Nem idegesít, mert először is, a filmben jó a szerepe és amúgy is a kedvenceim egyike lenne! Sigourney Weaver egy csodálatos nő 60 évesen is. Itt, ebben a filmben is kitesz magáért!



Minden filmben van egy gonosz, hidegvérű anyagyilkos hadvezér, és van egy olyan nyavalyás hivatalnokféle is!  Az a politikusféle, az a rongy, aki csak a profitot gyűjti a ronda kapitalistáknak! Mint ilyen, élet és halál ura is egyben! Abban a világban és a mi világunkban is ilyen kiküldött komisszárok döntik el, mi a jó és mi a rossz! Ki élhet és ki nem! Aki útban van, az bűnös és pusztulásra van ítélve!
Egyébként erről szól a film! Mint mindig, az érdekek hajhászása, miközben az útjukba eső, sátáninak kikiáltott szerencsétlen helyieket kiirtják. Egyik jelenetben kimondatik a nagy igazság is! " Mindig ezt csináljuk! Okot keresünk arra, hogy gyilkoljunk valakiket! Mikor kiprovokáljuk azt, akkor elmondhatjuk, hogy jogosak vagyunk elrabolni mindazt, amiért tulajdonképpen gyilkolni jöttünk!" Csak éppen Irakot és Afganisztánt nem emlegetik, de mindenki tudhatja, hogy erről van szó! Itt a filmben is valami csodálatos anyagot keresnek, ezért kell takarodnia az egykori indiánokra kísértetiesen hasonlító népnek. Azokat is kiirtották, most ezeket irtják ki ugyanazok!
Cameron nagyszerűen hozza ki ezt a mondanivalót, a film tulajdonképpeni mondanivalóját! Csak ahogy ez az üzenet a vászonra, vagy a képernyőre is kikerül, az nekem nagyon az Arany János: Walesi bárdok című verse és annak születési idejének történelmi hangulatát juttatta az eszembe. Valahogy érezni lehet azt a nyomást, hogy a nagy igazságokat nem szabad csak úgy kimondani! Nem szabad, vagy nem lenne ajánlott! És mégis!!!
Persze, itt a film végén van egy  jó adag hollywoodi holy shit, ez a happy end izé, ami szerintem valahogy nem illik a képbe. Mintha az lenne a szándék, hogy most akkor kavarjuk össze egy kicsit a dolgokat, ne legyen minden olyan világos! A nagyon jól kialakított és világos üzenetet hatásosabbá lehetett volna tenni, ha nincs revánsszerű visszavágás a film vége felé, ahol a jó győzedelmeskedik, miután majd mindenkit esztelenül lemészárolnak a rosszak. Ez valahogy mindent a feje tetejére állít, és persze, ezt a revánsot akarja a közönség is! Illetve nem akarja látni azt, amit éppen végignézett! Tipikus amerikai skizofrén gondolkodás! Ez bizony az!
Nem multiplexben láttam a filmet, csak DVD-ről, és így nem érzékelhettem a 3 D-t, és így nem kellett szemüveget sem viselnem hozzá. A Vatikán talán igen, mert úgymond hűvösen fogadta az emlegetett visszásságok ellenére is a kétségtelenül sikeres és látványos filmet. A Vatikán nem találja eléggé meggyőzőnek a film mondanivalóját és felületesnek tartja az üzenetet is, vagy fordítva mondták? Nem emlékszem pontosan de kit érdekelhet igazán? Mintha a Vatikánnak lenne is figyelemreméltó, konstruktív mondanivalója akkor, ha valami új és formabontó jelenségről lenne szó? Azon túl, hogy semmit sem tud már mondani, ami a XXI. századi generációknak is jelentene valamit, mindegyre beszél, és úgymond véleménye is van! A mindegyre átkozódó, Istent kifigurázó és ténylegesen idétlen rajzfilmsorozat, a Simpson család viszont elnyerte a Vatikán tetszését. Nemrég dicsérő szavakkal illeték azt!  Az Avatar, az viszont nem tetszik! A fene tudja miért, de nekem se tetszik például az, hogy ez a mostani pápa éppen ezekben a tragikus időkben került oda, ahol esetleg még tenni is lehetne valamit az emberiség érdekében, ahelyett hogy a filmeket analizálják és persze sajátosan beszéljenek róla szamárságokat aláfestésül.



 A vizuális élményem, hát az nagyon lemaradt, de ahogy menet közben folytonosan a színeket és az árnyakat is figyeltem, meg a kamerák mozgását is igyekeztem megérteni, hát van valami fogalmam arról, hogy aki 3D-ben látta, az inkább bámulta, és élvezte is, miközben nem nagyon maradt ideje, hogy a csomót keresse a káka tövén. Pedig ilyen vizuális felületen azt is megtalálhatta volna nagyon könnyen!
Lenyűgözően szép és igazi élmény!


4 megjegyzés:

Spartacus írta...

Még nem láttam a filmet,mert minden képpen 3D-ben szeretném megnézni,de december óta képtelenség jegyet szerezni rá itt Budapesten,mert csak egy multiplexben adják 3D-ben.Remélem nemsokára Én is meg tudom nézni,és majd akkor megírom a véleményemet.

H. Mária írta...

Szia!
Most leszek a rendszeres olvasód. Most járok itt először, de tettszik az írásod az igazságérzeted. Én egy 9 gyerekes anya és nem utolsó sorban egy ""jó"" feleség (ugye nem szabad dicsekedni, vagy szabad?) vagyok. Az Avatart nem láttuk, de szeretném megnézni. Moziba nem járunk, tévénk sincs, de az a jó, hogy mindent meglehet venni DVD-n. A bejegyzésed után, már nagyon várom, hogy láthassam ezt a filmet. :)

Nyárády Károly írta...

Isten hozott Mária!
Neked kivételesen szabad dicsekedni! :-)

H. Mária írta...

Köszi. :)