- Ne kérdezd, ki vagyok, mert:

"Senki sem különálló sziget...minden halállal én leszek kevesebb, mert egy vagyok az emberiséggel!

- Ezért hát sose kérdezd, kiért szól a harang! Érted szól!"

2010. február 9., kedd

Édes Anyanyelvünk és az Állatkert

Írj le két sort, és én megmondom, hogy nem tudsz magyarul helyesen fogalmazni! Igen, de én is tudok ilyen bölcs lenni! Tátsd ki a szád, és én is megmondom, hogy hány fogad hiányzik! Azt is, ha a meglévőket nem szoktad rendesen megmosni! Na? Mert én megtanultam, hogy nagyon sok ilyen dolgot lehet kimondani! Azt is, hogy minél nagyobb pátosszal és fontoskodással mondja ki valaki a hülyeségeit, annál inkább megcsodálják a nemlétező bölcsessége miatt! Számtalan ilyen népi bölcsességet lehetne mondani, de én rájöttem arra is, hiába mondaná ki őket bárki, ettől soha senki sem lesz okosabb! Műveltebb se, de az minek? Ma már csak a kényeskedők, a vájt-fülűek és a nyavalygók merészelik kritikára kitátani a szájukat. (Jól teszik, nekik van igazuk!) A többinek pedig legyen úgy jó, ahogy van!  Csapják a képébe az árut, s ha nem tetszik, mehet másfelé vásárolni, ahol mások fogják másképpen átverni, lenézni, de tisztelni semmiképpen sem! Langyos legyen a söre, ha  nagyon szomjas, de úgy is megissza! A törvényt a szabályokat, a rendet pedig fújja fel az, aki kitalálta! Abból sem lesz soha semmi haszon! Csak az államnak! Most már még annak se! Annak mostanában csak adósságai vannak, és kötelezettségei egyre kevésbé! Most itt ezek a "privátok" osszák a világot maguk közt! 
Az új de ócska divat szele mindenfelé fúj, és minduntalan pofánkba hozza a sajátos kommunista-kapitalizmusunk fanyar bűzét! Az igénytelenséget a mérhetetlen butaságot, közönyt, a nemtörődömséget! A jelszó: Hadd el, mert úgy is jól van! Akinek nem tetszik, az ne nézze!


Riasztó is van! Nemdohányzóknak órarend! Vasárnap csak románul van, de hogy mi van, azt nem lehet tudni! Hétfőn még lehetne tudni, mert akkor zárva van valami! Talán a vízcsap! Románul-magyarul!
Szóval lehet, hogy az órarendben feltüntetett program szerint van riasztó, vagy a nemdohányzók órarend szerint jöhetnek nem dohányozni! Ez egy olyan faluban, amelyik lakossága nyolcvan százalékban magyar, és a többi húsz százalékot a Magyarországon etnikailag hátrányosan megkülönböztetett népségnek nevezett etnikum tölti ki, vagy fel, el, meg stb. Amúgy teljesen hiába! Ez utóbbi népség nagy hányada olvasni nem tud, igaz, írni sem! Semmiféle nyelven! Kinek írnak akkor románul? Aki pedig dohányzik, az mikor jöhet, és miért lett diszkriminálva, nemzetiségétől függetlenül? 
És legvégül, aki etnikai hovatartozástól és káros szenvedélyektől függetlenül elolvassa ezt a hivatalos bélyegzővel és aláírással is ellátott "órarendet", akkor mit fog megtudni? 


Ez már sokkal elegánsabb, látszik, hogy Parajdra sokan járnak...a "banyába"! Vagy a banya utcájába! A fürdő mellé! Ez olyan fürdős banya lesz, aki tematikusan állandóan kiáll, hogy lássuk, hogyan éltünk! Vajon úgy van ez, mint Amszterdamban? Ott is kiállnak állandóan. A vitrinbe! Igaz, hogy nem a banyák, és  azok olyankor tényleg eléggé tematikusan teszik azt! Ez a parajdi, ez most akkor, ha már az ékezet vagy betű nem számít, akkor a román változat EXPOZITIE szó elé jöhetne véletlenül egy S és én akkor garantálom, hogy nem kell ide a vörös lámpa sem, mert folyamatosan telt ház lesz a környék banyájánál! Népművészeti Sexpozíció! A Banyánál! Állandó jelleggel! Nem mindennapi kitartás kell egy ilyen állandó jellegű pozícióhoz, és akkor nem lenne csoda az sem, ha sokan érdeklődnének! Ez már egy új székelyföldi brand lehetne, és sokkal többet is hozhatna a házhoz, mint például a klasszikusnak számító kürtőskalács!


Ez a  legeslegmégszebbebb lehetne, mert itt, ezen a táblán nagyon sok szép dolog van elrejtve! Itt azért látszik, hogy ha valaki négy hónapra akar bérletet váltani, azt már csak románul teheti meg! Enyhe célzás talán, hogy ennyi pénzt csak a románok tudnának összelopkodni, és mi magyarok nem? Hát ez nem szép dolog! Vagy ti ..."tán nem hallottátok Verestóy hírét?" Ezt mi magyarok kikérjük magunknak! (Azt, hogy egy bandában emlegessenek Verestóyval!)
A másik pofátlanság, hogy megköszönik, hogy a kedves horgászok, mert ugyebár másfajta állat errefelé nincs is, hogy mindezek vigyáztak a környezetre és a tisztaságra! Egyetlen illemhely és egyetlen szemétkosár a tó környékén nincs, és ez a táblát állítgató, illedelmesen veszélyes Nemtudomki KFT nem akarja tudni! Pedig a horgász is szokott budira járni! Itt biztos, hogy nem teszi, és a környéken ez meg is látszik! Na, és azt mondja (hazudja) fentebb, hogy ha valaki pofátlan lesz, nyújtogatni merészelné a nyelvét, talán hangosan fütyörészik is, és közben ezzel megszegi a Nemtudomki KFT e tóra vonatkoztatott alkotmányát, akkor a vétkes  tűzkarddal handabandázó arkangyalok által ki lesz toloncolva az ígéret ...vízéből talán, vagy esetleg a partról, netán a parton törvényesen felépített villájából! Úgy, hogy jó lesz vigyázni, emberek! Jó lesz, mert a "Jelen rendszabályzat"-ban kimondja a tópartot magának követelő jogalkotó, hogy a tíz méteres védelmi övezetet kell érteni! Értjük! A tíz métert! De hogy az mitől lenne védelmezve, vagy hogy azt a tíz métert, azt mitől-meddig mérik, azt már nem lehet tudni! Nem is kell, mert amúgy sem érdekel senkit! Akkor meg miért írják le világosan, kétnyelvűen a táblára? Magyarul persze ekkor sem!

Nincsenek megjegyzések: