- Ne kérdezd, ki vagyok, mert:

"Senki sem különálló sziget...minden halállal én leszek kevesebb, mert egy vagyok az emberiséggel!

- Ezért hát sose kérdezd, kiért szól a harang! Érted szól!"

2009. január 12., hétfő

Nyárádszereda nem birkák tanyája!

Az újév első napjaiban felhívtam telefonon cégünk egyik külső munkatársát Nyárádszeredából, hogy boldog újévet kívánjak neki, és a hamarosan beinduló munkálatokról tárgyaljunk részleteket. Néhány üdvözlő formaság után, ismerősöm nevetve kérdezte, hogy hallottam a hírt, hogy Nyárádszereda hírneves település lett, mert tele van vele a sajtó és a média? Rémlett, hogy miről lehet szó, mert a Karácsony környékén kirobbant botrányról már hallottam, de az ügy további fejleményeit már nem ismertem. Annyit mondott ismerősöm a telefonba titokzatosan, hogy Nyárádszereda főterén, szilveszter éjszakáján igazság tétetett!
Egyik idegenbe szakadt olvasóm kért meg, aki Nyárádszereda egykori fia, hogyha tudok valamit szülővárosáról, akkor írjak valamit a helyzetről, mert aggódik szülőföldje miatt. A Duna tévé műsorából értesült az eseményekről és többet szeretne tudni a dolgok állásáról.
Nos, én sokkal több részletet nem tudok mondani, mint amit a tévéseknek sikerült összeállítani, de az ügy kapcsán lenne néhány személyes tapasztalatom, és a saját véleményemet sem rejtem véka alá!
Kezdjük talán azzal, hogy a hagymakupolás inváziót mindnyájan ismerjük. Mindnyájan, akik Erdélyben élünk, mert azt nem észrevenni sehogyan sem lehet. 1990. óta Marosvásárhelyen nem kevesebb, mint 16 ortodox templomot húztak fel a város legkülönbözőbb pontján. Sem park sem játszótér, sem semmiféle akadály nem állhatott az útjukban, ha egyszer valamelyik szakállas konkvisztádornak megakadt a szeme valami beépíthető területen. Hogy a legtöbbször olyan helyet választottak ki, ahol a szovjet mintára épült tömbházak közé sehogyan sem illeszkednek, talán ez lenne a kisebbik gond! Az ünnepségekre összegyűlt hívek a parkolókban, a virágágyásban és a kerítések tetején hallgatják a kihelyezett hangfalakból bömbölő papok üvöltözéseit, miközben a környék lakossága is remekül szórakozik a keleti egyház ingyenes áldásán. Az egyáltalán nem számít, hogy a templom falai közé legfeljebb egy mikrobuszra való hívő fér el. A toronyba szerelt harangok a környék toronyblokkjai hatodik-hetedik emelet fölötti lakóinak okoz maradandó halláskárosulást, a többi megelégszik a napi ima helyett a szitkozódással. A kövesdombi ortodox mini templom egy szökőkutas park közepébe telepedett le, tönkretéve ezzel az egész lakónegyed egyetlen parkját. Ennek a templomnak a harangja, ha izmosabb harangozó rángatja, a harminc méterre lévő tömbház erkélyen 90 dB-s zajszintet produkál, ami versenyezik egy leszerelt kipufogójú, alaposan felhergelt versenyautó motorjának a zajával, tíz méter távolságból mérve. Ünnepek alkalmával tízszer is rángatják naponta a harangot, néha tizenöt percen keresztül. Dupla üveges, termo ablak mögött még ki lehet bírni, de ha csak megpattintva hagyod az ablakot, reggel hétkor, mikor megkezdi a harangozó az aerobic showját, pánikszerűen ébredsz, és az eget is leszedet, míg sikerül bezárni a hanyagul nyitva felejtett ablaktáblákat.
Ezzel a templommal kapcsolatosan kering egy anekdota is, aminek valós alapja van. A kilencvenes évek elején nekifogtak építeni, és a papot is kinevezték már, pedig még csak az alapoknál tartottak. A pénzt, ahelyett hogy a munkálatokra fordították volna, a pap bácsi gondolt egyet, és betette az egész összeget a kolozsvári Caritas-ba és az ott is maradt mindörökre. Persze, hogy cirkusz lett, de a pap maradt a helyén!
Az ország minden sarkában történtek templomépítések, de amit Erdélyben műveltek, az felér egy új honfoglalással. Itt megemlíthetjük a marosfői épületegyüttest, és a több száz hektáros kisajátított terület történetét, az udvarhelyi Cserehát esetét, a csíkszeredai ortodox püspökség ingatlanmanőverét is! Ne felejtsük el a nagyváradi Lorántffy Zsuzsanna iskolájának az esetét, mikor kétségtelenül bebizonyosodott, hogy ha a pénz beszélni kezd, akkor a magyar érdekvédelem  még ugatni nem fog!
Irdatlan pénz folyt az ortodox egyház számlájára, és a törvénytelenségek ezreit követték el, mindmáig sikeresen. A legtöbb templom úgy épült fel, hogy az építkezési engedélyeket akkor adták ki, mikor a templomba már évek óta jártak a hívek. Számtalan kivételezés történt, és az illetményeket pedig soha sem fizették ki! Ha elmaradások és adósságok gyűltek fel a villany és gázszámlák körül, soha, egyetlen esetben sem történt meg az, hogy felfüggesszék volna a szolgáltatásokat. A marosvásárhelyi repülőtér mellett felhúzott kolostor és templom együttes több száz apácának és szerzetesnek a lakhelye, számtalan gazdasági épülettel, szálláshellyel a zarándokoknak. 1999.-ig még egyetlen gázszámlát sem fizettek, holott a komplexum fogyasztása egy jókora falú gázfogyasztásával vetekedett. Tudomásom szerint, az EON-os privatizációig tartott a dolog, mikor azzal oldották meg a dolgot, hogy eltöröltek minden adósságot!
A törvénytelenségek állami szinten mentek, és még ma is mennek nyílt vagy burkolt formákban. A korábbi orcátlanságok sokat mérséklődtek, de a szemtelenség, az maradt. Régebben számtalan esetben a Román Nemzeti Bank adományozott hatalmas összegeket templomépítés és telekspekulációk lebonyolítására, de ismertek olyan esetek is, mikor a titkosszolgálatok számláiról jött a pénz! Ez ma már nem megy ilyen formákban, sokkal áttekinthetőbbek az állami pénzek, és sokfelé elzáródtak a csapok. Talán már nem is kell pénzt pumpálni, mert az új honfoglalás meghozta mára gyümölcsét, mert irdatlan pénzek forognak a belső egyházi körökben. Ott, ahol a civil pénzügyi törvényeknek nincs érvénye, és lehetőség sincs azok külső ellenőrzésére. Állam az államban, és a megszokás nagy úr, mert néha azt a képzetet szüli, hogy egyeseknek mindent lehet! Eddig mindent sikerült elérni, miért ne lehetne ezután is ugyanúgy folytatni? Törvény? Ugyan már! Kit érdekel a törvény? A győztes honfoglalók törvénye az, hogy arra teszik rá a kezüket, amire akarják, és lássuk, kinek van mersze szembeállni!
Itt van a lényeg, mert nemrég, az ősz folyamán vándorcigányokat megszégyenítő karaván vonult végig a Nyárád mentén, kampánynak nevezett hazugságverseny keretében. Volt itt tehetségtelen ripacsokból verbuvált viccelő brigád is, ahol a legnevetségesebbnek vélt téma a székelység vélt gyarlósága szerepelt leggyakrabban. Aztán énekelt ingyen Dancs Annamari is, mert ilyenformán elmondhatja ő is, hogy telt ház előtt kornyikálhatott. A legszebb az volt, mikor Markó Béla és Kelemen Attila elmotyogta, hogy miért kellene a tulipánra szavazni, és nem az ügyvédre, aki pereskedéseivel és megszállottságával felborítja a román és magyar nép között kialakult békét! A shaolin szerzetesek harciasságát megszégyenítő deményházi pap is bemondta a tippjét, hogy agyonveri a pártütő gazembereket a saját szemétdombja környékén. A gyulafehérvári érsekség később erre áldását is adta, mert nekik is megvan a saját szemétdombjuk, ahonnan ezt megtehetik. Nekik még azzal a gonddal sem kell bajlódjanak, hogy ők esetleg nemzeti egyház lennének, és netán felelősséggel tartoznának a Nemzet iránt! Megvan Róma a Nemzet nélkül is, legyen meg a Nemzet is, ahogyan tud!
Most, mikor szorul a hurok, és itt az IDŐ, mély csend van az érdekképviselet és a választókerület sikeres győzteseinek háza táján! Valahogy úgy, ahogy a tavalyi kampány során divatba jött a szöveg, hogy "Ők Velük, Mi Veletek!" RMDSZ-es változata, vagyis "Mi Velük, Ti Magatokra!"
De van Igazság és van Isten! A "Hiúz a napba néz", és "És mégis mozog a föld" "mert nem lehet, hogy annyi szív hiába onta vért"!!!
Idegenbe szakadt nyárádszeredai Testvérünk, mint mondtam, több részletet nem igazán tudok, de egy üzenetet továbbíthatok Neked, egy másik nyárádszeredai öregfiútól!
Azt, hogy "Nyárádszereda főterén, szilveszter éjszakáján igazság tétetett!"

19 megjegyzés:

Névtelen írta...

Búék Karesz,

világhálós cégestüzes Bátyó!

Nos, látom, hogy a cenzúra ceruzáját hegyezgeted a blogodon. Nem ehhez voltam szokva a blogod olvasva, de ezért semmi neheztelés a részedre, csupán megjegyzés.

A nyárádszeredai bejegyzést - mint mint mindig most is - a belső lázzadó harcias igazságkövetelő hangon jegyeztél.

A történetnek van folytatása is, a dolgok nem álltak meg csupán a felháborodás szintjén és megoldást keresnek többen e nyárádmenti kisvárosban a kialakult helyzettel kapcsolatosan. Referendum kiírása, tiltakozás különböző fórumokon stb.. Természetesen minden megoldást kínáló belső vagy külső javalsat és támogatás jól jönne.

Neked mi lenne a tapasztaltaid során felgyűlt és használható építő javaslatod ?

Világhálós Ecsédurad,

Szilárd

Spartacus írta...

Köszönöm Karesz,hogy vetted a fáradtságot,és egy kissé körbejártad ezt a témát,még ha nem is tudtál szolgálni különösebben értékes információval.Az az érzésem mostanában,hogy "otthon"ugyanúgy nem szabad szembe szállni az Ortodox egyházzal,mint itt Magyarországon ahogy ki sem ejtheted a szádon azt,hogy "zsidó",mert azonnal meg vagy bélyegezve az antiszemita bélyeggel.Ezt a bélyeget ha rád sütötték,akkor el is kapálhatod magad,mert soha nem fogod lemosni magadról.Nekem az a véleményem,hogy ami most ez ügyben "otthon"folyik nem más mint a magyarság szisztematikus irtása.Ezúttal folytatódik a magyar nép már nagyon rég elkezdett asszimilálása Románia területén,de inkább szeretnék egyesek,ha nem asszimilálni kellene,mert az túl sok időt vesz igényben,és nem mindig tökéletes munka.Sokszor megfordult mostanában az a gondolat a fejemben,hogy végre itt az ideje,hogy haza költözzünk,és otthon folytassuk a minden napjainkat,de mindig az elhatározás pillanatában jön egy ilyen és ehhez hasonló jel,hogy nem kéne ezt még megtenni.Az igaz,hogy az év utolsó napján igazság tétetett Nyárádszeredában,de mégis attól félek,hogy keményebb lesz a megtorlás,mint azt mi el tudjuk képzelni.Szóval ma sem lett túl rózsás a hangulatom,ha arra kell gondolnom,hogy mennyit kell még várni arra,hogy haza tudnánk már végre nyugodtan költözni,anélkül,hogy már megint mindenfajta szemétségekkel keljen találkoznunk nap mint nap.A nyárádszeredai embereknek meg csak nagyon sok kitartást tudok kívánni,mert sajnos mást nem tudok tenni.

Névtelen írta...

sziasztok,
en meg azt uzenem az "agarol szakadtnak", hogy nem a tv-ben kell ezeket nezni es aggodni a dolgok folyasan, hanem ki kell venni belolle a reszet!

Gaza hataran lehet fotozgatni es a gyerekeknek mutogatni az oldokles fustjeit, csak odaig nem hallatszik el a hang, ami haldoklo csecsemo fajdalmat...jelzi.
...bocs, belemerultem, de tenyleg miert nem lehet , bar egy gondolatot sem fellelni , Nallad sem, Karesz? Ha jol emlekszem, akkor a tibetiekert meg megpenditettel egy hurt...

Névtelen írta...

Karesz,

....az előbbi bejegyzésemben úgy érzem nem fogalmaztam elég világosan, de lassan rájövök, hogy akárhogy helyesbítek a félreértés kockázatát akkor sem kerülhetem el...

Igyekszem azért e kockázatot felvállalni továbbra is:

...a felháborodáson a vallási vandalizmust elítélésén túl az erdélyi vallási tolerancia magvetését és gyümölcshozó érlelő gondolatait és gyakorlatát is értem..

... a tiltakozásnak tehát összetett jelentése van a fenti összefüggésben ( eképpen Erdélyen kívülről lehet bíztatni bennünket,de nem tudom milyen hasznát vennénk a tanácsoknak..)

.. a román ortodoxiának van pozitív oldal is, amiről Karesz nem írtál semmit, túl egyoldalú vagy, sok kritikát megfogalmazhatnál az erdélyi törtélemi, vagy neoprotestáns, vagy akár a szektáknak nevezett közösség megnyílvánulásaival szemben is... s akkor mi van ?..építő vagy nem építő a kritika ? figyelmebe veszik, vagy nem veszik figyelembe...stb..

...s végül az építési engedély nélkül letett ortodox kereszt kirúgása számomra éppen úgy nem szolgáltat elégtételt az igazságszolgáltatásra, mint az sem hogy egy pár évvel ezelőtt ellopták a demeterfalvi és tompai unitárius harangocskákat ( mai napig sincs meg a tettes, de közben közadakozásból ismét kong a demterfalvi csengettyű ), vagy mint az sem hogy a temetőből ellopták a vaskereszteket, vagy a református kerítés vasrudait... szóval a vallási vandalizmus akkor is vallási vandalizmus, akár ha velünk akár ha másokkal szemben követik el ...nem hiszem azt sem hogy a törvénytelenségre törvénytelenség kell legyen a válasz ...

s végül .. miért kellene Nyárádszeredát éppen célba venni a politikai marcangoló indulatoknak..

szóval Karesz felelőssebb gondolkodást várnék el tőlled, ha már cenzúrázol is, nem hiszem hogy az uszítás és érzelmek indulatokkal való pandorázás után mi marad.. és főleg milyen megoldás születik..

nos a félreértések kockázatát elvetettem, de mostanság nem leszek sokat blogközelben

világhálós barátsággal
Szilárd

Spartacus írta...

Kedves "gabor"barátom,úgy vélem az általad megszólított "agarol szakadt" Én lennék.Nos,úgy gondolom,hogy nem rám kellene haragudnod,amiatt,hogy kb.600km-ről nem sokat tudok tenni az otthoni emberek érdekében,de azt hiszem ez esetben nem is az Én tisztem lenne ezt a feladatot megoldani.Szinte már vártam is,hogy mikor dörgöli valaki az orrom alá,hogy nem beszélni kell,hanem tenni is valamit,de hidd el,az én lelkiismeretem teljesen tiszta,mert tudom amit tudok.Ezt a nyárádszeredai problémát összehasonlítani a gázai övezetben történtekhez,enyhén szólva könnyelműség(hogy ne használjak sértő szavakat).

Spartacus írta...

Kedves "gabor"barátom,úgy vélem az általad megszólított "agarol szakadt" Én lennék.Nos,úgy gondolom,hogy nem rám kellene haragudnod,amiatt,hogy kb.600km-ről nem sokat tudok tenni az otthoni emberek érdekében,de azt hiszem ez esetben nem is az Én tisztem lenne ezt a feladatot megoldani.Szinte már vártam is,hogy mikor dörgöli valaki az orrom alá,hogy nem beszélni kell,hanem tenni is valamit,de hidd el,az én lelkiismeretem teljesen tiszta,mert tudom amit tudok.Ezt a nyárádszeredai problémát összehasonlítani a gázai övezetben történtekhez,enyhén szólva könnyelműség(hogy ne használjak sértő szavakat).

Nyárády Károly írta...

A franc essen a moderálásba! Eddig tartott! Ez nem nekem való dolog!
Ezt én nem tudom csinálni!
Írjatok amit akartok!

Névtelen írta...

Karesz,


mivel a legutóbbi moderálásom kitörölted, ezért született egy elmélkedésem egy blogomon. Id emásoom a linket, a félreértés kockázatát is vállalva az értelmezés útvesztőiben:

http://uninaplo.unitarius-halo.net/revc/2009/01/12/elmelkedes-szomoru-tenyekrol/

Önmoderált üdvözlettel

Szilárd

Névtelen írta...

..hopsz az előbb elütöttem egy szót, nem a moderálásom törölted, hanem a hozzászólásom :-)

választottak nekem is egy egy nevet, amivel meg vagyok elégedve : Szilárd

Névtelen írta...

http://www.nyaradtv.ro/ , igy is lehetetett.. az ortodox pap kezet fogott a polgarmesterrel miutan az alapkovet kivettek

szilard

Nyárády Károly írta...

Elnézést az "eltűnt" bejegyzések miatt, valahol a rendszer megzabálta őket! Hiába, ha valaki megszegi ígéreteit, valaki ártatlanul mindig megszívja! Mea Maxima Culpa!
A kézfogás, ha nem is igazán lelkesítő, lehetne jó jel! Csak mindig azon mérgelődök fel, hogy miért kell felnőtt embereknek ide jutni! Miért kell mindig csak utólag orvosolni és a végén bölcsen beletörődni elkeserítő helyzetekbe? Kinek jó mindez?
Hol az a sokat emlegetett felebaráti szeretet és tisztelet?
Nincs sehol, és akkor ilyen zsenáns dolgokkal kell megmérgezni az emberek amúgy is nyomott hangulatát!
Hülye barmok tudunk mi emberek lenni, az egyszer szent!

Névtelen írta...

Egy érdekes emléket idézett fel bennem ez a hagymakupolás új történet.Ezelött kb öt évvel a galati-i kombinátba voltam áruért.Éjjel érkeztem,várakoznom kellett reggelig,a kombinát parkolojába.Alvás után,úgyebár az ember első dolga,hogy megszabaduljon a dolgától.Így hát érdeklődők az egyik kolégától,hol a Wc. Egy kiados röhögés után jött a válasz,vagy az egyik autó alatt vagy a szomszéd autó rakterébe.Kár is keresd a lehetőséget mert más nincs.Azon a kapun amely közelébe parkoltunk oda nem engednek be,mert nekünk jóval odébb van a bejárat.Nem volt időm sokáig gondolkodnom mert megkellett szabadulnom a feleslegtől mielött ő szabadult volna meg töllem.Ahogy ott gugulok és nézem a kombinát kapuját,bambulok,minél jobban probálom a jelenlétbe helyezni magam a kapu mellett meglátok egy hagymakupolás épülő templomot egy akkorácskát, mint a nyárádszeredai unitárius templom .A látványtól bizseregtek a hátgerincem idegszálai,eszembe jutott,hogy otthon a vécén ülve,hányszor elmélkedtem Istenről,a létről,magamról.....
Késöbb tudtam meg,hogy wc helyett azért építettek templomot,mert a sok munkabalesetet imádsággal is probálták megelözni.Legyen jó ötlet..!-az ők bajuk,de templomba sz...i azért még sem lehet.HÁRMASFALU.

Névtelen írta...

http://www.nyaradszereda.ro/

Névtelen írta...

Ha nem nagy blamazs, akkor belinkelnelek.
Szabad?

Névtelen írta...

Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy 1990-ben a román templom "leégett". Ugyanakkor ebből nem következik az, hogy pont a főtérre kellene épiteni az új templomot. Az önkormányzat fel is ajánlott erre egy másik területet, de ezt a variánst az ortodoxok nem fogadták el.

Névtelen írta...

Ehehehehehe, nincs moderálás, nincs cenzúra, ehehehehehe
fatökű balfék

Névtelen írta...

Na jól van, most látom hogy nem moderál a gazda, előbbi elszólasért BOCS!

Nyárády Károly írta...

Éppen ideje lenne, hogy válaszoljak.
"Kacsacj" barátom, azt linkeled magadnak, akit azzal "megtisztelsz"!
"Névetelen" kitartó vagy, de a bocsánatkérés az már emberi vonás, és el lett fogadva.
"Bétamás"-nak elmondom, hogy a Nyárád mentén kilencven táján "leéget" még egy másik templom is, és az is ortodox fatemplom volt. Annyi a "szerencse" ezzel a szentmiklósi templommal, hogy senki sem járt oda már évek óta, mégis azonnal újraépítették, és persze azóta sem jár oda senki, mert a környéken nincsenek egyáltalán ortodox felekezetű hívek. Pap és templom mégis van, és persze egy jó darab telek is mellette.

Névtelen írta...

Amit en muvelek ezen fedonev alatt, az eleg pimaszsag es eleg szemet a blog is! Azert kerdeztelek meg.
Koszonom a valaszod, belinkeltelek.